Ketika Ultrasound, bayi di dalam perut wanita ini seperti meniup belon.. Di saat wanita mengetahui fakta sebenar dia terus histeria…

 

Dilaporkan dari Newsner, seorang ibu terkejut dengan hasil ultrasound janinnya yang berusia 17 minggu.
Wanita itu bernama Tammy Gonzalez yang berasal dari Amerika. Dia sangat terkejut mengetahui janinnya mengeluarkan buih di mulut dimana ia jarang berlaku dan di klasifikasikan sebagai tumor yang boleh membawa maut.
Dia memikirkan cara untuk menyelamatkannya.

AbcNews

Leyna Gonzalez dari Miami, Amerika Syarikat, adalah “anak keajaiban” yang membesar dengan sihat.
Bertahun-tahun yang lalu, ibunya, Tammy Gonzalez, mengalami pengalaman yang hebat untuk menjaga Leyna dan menyelamatkan hidupnya, kerana dia adalah “malaikat kecil” dalam kehidupannya.
Apabila Leyna berusia 17 minggu di dalam rahim, doktor mendapati sesuatu yang pelik semasa melakukan imbasan ultrasound, di mana mereka melihat “gelembung” yang ditiup dari mulut janin.
“Adakah gelembung milik saya atau bayi saya?” Tanya Gonzalez, sambil menatap pemantau ultrasound yang tidak jelas, menurut ABC News.

Para doktor kemudian mengesahkan bahawa gelembung itu sebenarnya teratomas, tumor mulut yang jarang berlaku dan berpotensi maut, yang menyerang 1 dari 100,000 kes kehamilan.
“Mereka memberitahu saya bahawa jenis tumor itu boleh berkembang begitu cepat,” kata Gonzalez.
“Saya fikir ada cara untuk menyelamatkannya,” katanya kepada Miami Herald.
Pakar ginekologi yang merawat Gonzalez, Jason James memberikannya dua pilihan, menggugurkan kandungannya, kerana bayi itu mungkin mempunyai sedikit peluang untuk hidup selepas kelahiran, atau membiarkan kandungannya, walaupun berisiko keguguran.
Gonzalez enggan menggugurkan bayi itu. Dia mula menyelidik bagaimana untuk menyelamatkan bayinya.
“Ini adalah perasaan paling dahsyat yang pernah anda bayangkan, yang menguji fizikal, emosi, dan mental saya,” kata Gonzalez.

“Saya bertanya kepada pakar sakit puan saya jika ada cara lain daripada kedua-dua pilihan. Saya juga bertanya jika ada seseorang yang boleh melakukan pembedahan janin yang masih dalam rahim, “katanya.
Beliau kemudiannya dirujuk kepada Dr. Ruben Quintero, pengarah Pusat Terapi Fetus di Jackson Memorial Hospital di Miami.
Dua minggu kemudian, pada Mei 2010, Dr. Quintero dan pasukannya melakukan pembedahan rahim menggunakan endoskopi, prosedur perubatan yang belum pernah dilakukan sebelum ini.

Mereka memasukkan kamera kecil dan instrumen pembedahan melalui belahan seperempat inci di abdomen Gonzalez dan ke dalam kantung amniotik.
Dengan imej visual kamera dan ultrasound, pakar bedah dapat mengukur lokasi tumor bersaiz buah peach, sebelum memotongnya dari mulut janin, menggunakan sinar laser.
Semua prosedur pembedahan telah berjaya dilakukan tanpa sebarang masalah.

“Rasanya beban di dalam diri ini telah berlalu pergi. Selepas pembedahan selesai, akhirnya saya dapat melihat mukanya tanpa tumor ketika dia dilahirkan, “kata Gonzalez, yang bangun selepas diberikan anestesia semasa pembedahan.

Lima bulan kemudian, pada 1 Oktober 2010, Leyna dilahirkan, seberat kira-kira 4 kg. Satu-satunya operasi yang tinggal adalah “parut kecil di bahagian atas mulutnya.”
“Mereka (doktor) adalah penyelamat kanak-kanak ni,” kata Gonzalez, yang berterima kasih kepada doktor dengan air mata. “Dia tidak akan berada di sini tanpa mereka.”
sumber: http://palembang.tribunnews.com